Kiedy należy wyrobić książeczkę saniepidowską?

Książeczka sanepidowska

Książeczka sanepidowska – kiedy jest potrzebna?

Książeczka sanepidowska, to bardzo ważny dokument, który potwierdza naszą zdolność do pracy w branżach takich jak gastronomia, przemysł spożywczy, przemysł farmaceutyczny, a także wiele innych, w których mamy do czynienia np. z żywnością. Wyrobienie książeczki sanepidowskiej, to koszt rzędu 80,00 złotych i w większości przypadków pokrywa go pracodawca. Jeśli badanie kału nie wykaże żadnych przeciwwskazań, to stacja sanitarno-epidemiologiczna umieści odpowiedni wpis w książeczce, który upoważniał nas będzie do pracy w zawodach, w których jest ona wymagana.

Książeczka sanepidowska a praca w gastronomii

Podejmując pracę w gastronomii, musimy być przygotowani na to, że potencjalny pracodawca będzie wymagał od nas takiego właśnie dokumentu. Jeśli jeszcze nie jesteśmy w jego posiadaniu, to czym prędzej postarajmy się o jego wyrobienie. Zwykle trwa to kilka dni, a służyło nam będzie przez wiele lat. Jeśli zamierzamy uczęszczać do szkoły o profilu np. gastronomicznym, to o wyrobieniu książeczki sanepidowskiej powinniśmy pomyśleć już za w czasu. Jest to niezbędny dokument w przypadku pracy czy praktyk w przemyśle spożywczym, gastronomii, przy pracy w służbie zdrowia, a także w przemyśle farmaceutycznym.

Kto musi wyrobić książeczkę sanepidowską?

Książeczka poświadcza, że nie jesteśmy nosicielami niebezpiecznych bakterii i możemy wykonywać określone prace z żywnością czy chociażby z osobami chorymi. Nie należy zapominać o corocznym badaniu okresowy, które wykonuje lekarz medycyny pracy, a które jednoznacznie określa czy posiadamy zdolność do wykonywania zawodu, czy też nie.

Kiedy należy wyrobić książeczkę saniepidowską?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here