Dlaczego warto zostać managerem restauracji?

Jako, że branża gastronomiczna w naszym kraju stale zyskuje na popularności, nikogo nie powinien dziwić fakt, iż zwiększa się zapotrzebowanie na fachowców w tejże dziedzinie.

Początkowo lokale poszukiwały przede wszystkim kelnerów, szefów kuchni, czy pomocy kuchennych, jednakże z czasem okazało się, że niezbędni są także profesjonaliści, którzy będą w stanie zarządzać personelem, przygotowywać oferty specjalne oraz zadbać o wystrój punktu gastronomicznego w taki sposób, aby przyciągał on możliwie największą liczbę osób generując jednocześnie zauważalne zyski. Dlatego powstały wyspecjalizowane firmy takie jak MWM Partners, które cyklicznie organizują kurs managera gastronomii. Zanim jednak zdecydujemy, czy wybrać się na taki kurs przeanalizujmy kilka spraw.

Przejdźmy na początku do kwestii, która dla wielu osób rozważających aplikowanie na posadę managera restauracji, jest bezsprzecznie najistotniejsza, a mianowicie – zarobków, na jakie można liczyć zostając managerem restauracji. Zależnie od tego, czy uda nam się pomyślnie przejść proces rekrutacji w niewielkim lokalu czy też w punkcie gastronomicznym mieszczącym się w samym sercu wielkiej metropolii możemy liczyć na miesięczny zarobek oscylujący w granicach od trzech do nawet ośmiu tysięcy złotych, przy czym eksperci ds. zatrudnienia kalkulują, że w minionym roku średnie wynagrodzenie utrzymywało się na poziomie 6400 złotych brutto.

Nie chodzi jednakże wyłącznie o korzyści finansowe lecz także o zadowolenie z wykonywanej pracy. Na omawianym stanowisku jak ryby w wodzie czuć się będą bez dwóch zdań osoby, które uwielbiają wyzwania, pracę z ludźmi, są zaznajomione z podstawami etykiety, jak również lubią choćby od czasu błysnąć kreatywnością, czy to tworząc okazjonalne menu czy też przygotowując salę bankietową do nietypowej uroczystości. Jedno jest pewne – na nudę w przypadku tej pracy po prostu nie można narzekać! Po wypracowaniu odpowiednich relacji z personelem pozostaje podjęcie wspólnej pracy mającej na celu uzyskanie jak najwyższego stopnia zadowolenia klienta ze świadczonych usług, a następnie – utrzymywanie go na stałym poziomie lub w ramach możliwości podnoszenie jakości i zwiększanie konkurencyjności na lokalnym rynku.

W pracy managera restauracji z całą pewnością przyda się wcześniejsze doświadczenie w dziedzinie gastronomii. Niektórzy pracodawcy preferują także osoby, które z powodzeniem skończyły studia licencjackie lub magisterskie choćby luźno powiązane z rzeczonym obszarem działalności biznesowej. Wielu z nich nie wyklucza jednakże zatrudnienia osób wykazujących się zdolnością szybkiego uczenia, wysoką kulturą osobistą oraz umiejętnością pracy pod presją czasu. Mogą one liczyć na ponadprzeciętne zarobki, niezwykłą i pełną wyzwań pracę, jak również na stały kontakt z ludźmi pozwalający na nieprzerwane szlifowanie własnych umiejętności interpersonalnych, które to następnie z powodzeniem wykorzystane mogą zostać także w życiu prywatnym.

Jak więc doskonale widać, praca managera restauracji to możliwość nie tylko podreparowania domowego budżetu, ale także wyjątkowa szansa realizacji zawodowej i nieprzerwanego podnoszenia swoich kwalifikacji. Jeżeli więc nie boimy się wyzwań, a gastronomia to nasze drugie imię – warto zacząć szukać ofert pracy tego typu w naszej okolicy!

Dlaczego warto zostać managerem restauracji?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here